САЩ поставиха България и Беларус под наблюдение заради нарушения на правата

...
САЩ поставиха България и Беларус под наблюдение заради нарушения на правата
Коментари Харесай

САЩ поставиха България под наблюдение заради онлайн пиратството

САЩ поставиха България и Беларус под наблюдаване поради нарушавания на правата върху интелектуалната благосъстоятелност.

Специален отчет прибавя България, която е съюзничка на Съединени американски щати в НАТО, към листата за наблюдаване, защото София не е обърнала задоволително внимание на дефекти в следствието на случаи на онлайн пиратство. Миналата година Службата на основния търговски представител на Съединени американски щати (USTR) разгласи, че ще направи обзор на страната ни точно затова.

Общо 29 страни са в листата за наблюдаване на Офиса на комерсиалния представител – организацията, която координира външнотърговската политика на Съединени американски щати. България е включена в списъка, тъй като не е отстранила в задоволителна степен минусите при следствието на онлайн пиратството.

Минск е прибавен в листата поради нов закон, легализиращ неразрешено потребление на предпазени с авторски права творби от страни, които постановат наказания на Беларус поради ролята ѝ в поддръжка на водената от Русия война в Украйна.

През април предходната година, Съединени американски щати оповестиха, че ще проведат специфична инспекция на България за това, че през последните 5 години въобще не напредва в извършване на дадените обещания за гонене на случаи на онлайн пиратство и нарушаване на интелектуалните права. Преди седмица, българското държавно управление предложи законопроект за промени в Наказателния кодекс, с които да завишат наказванията в тази област.

В претекстовете към плана бе оповестено, че той е импортиран поради “отправените към страната рецензии по Раздел “Специален 301″ от Търговския закон на Съединени американски щати във връзка със отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, най-много в региона на онлайн пиратството ”. Преди години България бе даже във въпросния черен лист 301, само че бе изваден след голям брой огромни полицейски интервенции.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР